VETAR S PIRINEJA, Milena Sekulić Odalović

28. svibnja 2024.

Moram odmah na početku reći da je ovo jedna od najboljih knjiga koje sam pročitala u zadnje vrijeme. Također, jedna od najboljih knjiga pročitanih ikad, jer ovako nešto zasigurno nikada nisam čitala. Ovo je pravi primjer prekrasne književnosti, remek djelo koje nikako ne biste trebali zaobići, priča koju neće zaboraviti nikada jednom nakon što ste je pročitali.
Pratim Milenu na Facebooku već neko vrijeme, i sada me je sramota reći da mi njezina knjiga stoji na polici tako dugo nepročitana. Privukla me je kupnji ova prelijepa naslovnica, koja sama po sebi nagovještava nešto osebujno i drugačije, a sinopsis me je također jako zaintrigirao. No, sve sam nešto odlagala čitanje, kao da sam se pribojavala da priča neće ispuniti sva moja očekivanja. Kako li sam bila u krivu! Ne samo da ih je ispunila, nego itekako i nadmašila, i to do te mjere da će biti jako teško pronaći riječi oduševljenja koje imam za ovu knjigu, ali i ovu autoricu.
Neupitno je da je autorica zaista talentirana za pisanje, a evidentno je da je u ovu priču utkano jako puno sati istraživanja, jer nevjerojatno je vjerodostojna periodu u koji je radnja smještena. Iznenađujuće autentična priča, koja svojim stilom pisanja nadmašuje čak i neke svjetski poznate autore, a tematika kojom se bavi neće niti jednog čitatelja ostaviti ravnodušnim. Uopće me ne čudi da je dobitnica prestižne nagrade za književnost, ona je dakako posve zaslužena.
Moglo bi se reći da je to jedna univerzalna priča, borba dobra i zla, vječno ispreplitanje svjetla i tame u ljudskim dušama ali i sudbinama, no knjiga je toliko slojevita i duboka, da bih o njoj mogla pisati i pričati u nedogled. Nije to samo priča o djevojci koju su optužili za vještičarenje, to je također priča o ljudskoj zavisti i zlobi, kojoj na žalost svjedočimo i dandanas, samo su inkvizicije drugog tipa, no optužbe se bacaju iz istih razloga kao i davne 1492. godine – nesretna glavna junakinja ovog romana bila je predobra za ovaj svijet, sebi na štetu, nesebično je pomagala svima oko sebe, bila je čistog i neiskvarenog srca i neokaljane duše, pomalo naivna i djetinjasta u svom vjerovanju da u svakom čovjeku postoji nešto dobro, sve dok nije shvatila da su neki ljudi jednostavno zli i pokvareni.
Ova je priča prožeta ljubavi, prijateljstvom, odanosti, vjeri, bavi se pitanjima praznovjerja i mistike, a vodi nas na nevjerojatno putovanje u prošlost Španjolske, te drži prikovanima za sebe tajnama, spletkama, iznenađujućim obratima, te posve nepredvidljivim krajem ove nezaboravne priče.
Ukratko – morate si nabaviti ovu knjigu, jednostavno morate! Primjer je to i dokaz kako domaći i regionalni autori na sve moguće načine nadmašuju svjetski poznate, ali se za njih jako malo zna i čuje.
Sve preporuke, mene je Milena kupila za vijeke vjekova!

Podijeli

Pratite me

Informacije o knjizi

Nakladnik: LAGUNA

Godina izdavanja: 2023

Broj stranica: 299

Moja ocjena: 5/5

Najnovije recenzije